- Hakkımda
-
Tedavi Alanları
Tedavi Alanları
- Psikiyatrik Bozukluklar
- Medya
- Blog
- İletişim
- Randevu Al
-
PsikiyatriTerapiler
Sosyal Medya ve İnternet Kullanımı | Dijital Dünya Gençleri Nasıl Değiştiriyor? Sosyal Medyanın Psikolojik Etkileri
Prof. Dr. Sebla Gökçe
Çocukların ve ergenlerin internet ve teknoloji kullanımı, gelişimsel ihtiyaçları ve kişisel özelliklerine göre aileler tarafından güvenli sınırlarla düzenlenmeli. Ekran maruziyeti beyin gelişimine bebeklik döneminden itibaren erken yaşlarda zarar vermeye başlar. 4 yaş civarındaki çocuklarda, gelişim seviyelerine uygun olarak, günde yarım saati geçmemek kaydıyla ekran kullanımı, çizgi film ve eğitici içeriklerle başlayabilir. Şiddet içeren, korkutucu, canavar gibi içerikler, ergenlik öncesi çocuklarda sıklıkla gece korkularına sebep olur.
Problemli teknoloji, internet kullanımı ya da bağımlılığı nasıl ve hangi bireylerde oluşur ?
Ekran, çocuklar için zamanın en eğlenceli hali olmamalıdır. Çocuk, ekranda bu kadar vakit geçiriyorsa, yalnızca orada odaklanma gösteriyorsa, ekran dışında keyif aldığı alanların sınırlı olması söz konusu olabilir. Problemli internet, ekran ve teknoloji kullanımı; çocuğun zihninin sürekli ekranla meşgul olması, internet kullanımı konusunda kontrol sağlayamaması, kullanamadığında huzursuzluk yaşaması ve başka alanlara odaklanamaması ile kendini gösterir. Gerçek hayatta duygusal zorlukları, sosyal ve akademik işlevselliklerinde sorunları olan bireylerin internet kullanımına daha fazla yöneldiği bilinmektedir. Yine yapılan çalışmalarda, erkek cinsiyet, düşük benlik saygısı, depresyon, dehb, madde kullanımı ve sosyal fobi gibi ruhsal hastalıkların varlığı, problemli internet kullanımı ve oyun bağımlılığı için risk faktörleri olarak görülür.
Sorunlu teknoloji, internet kullanımının çocuklar, gençler üzerinde olumsuz etkileri nelerdir?
Sorunlu teknoloji, internet ve ekran kullanımı ya da bağımlılığı, ergenlik döneminde akademik işlevsellik, sosyal ilişkiler ve kimlik oluşumunda olumsuz etkilere yol açar; ayrıca bu alanlardaki işlev bozuklukları, problemli teknoloji kullanımı ve bağımlılık riskini artırır. Problemli kullanımı ya da bağımlılığı olan bireylerde agresyon artışı, uyku bozuklukları, sağlıksız yeme alışkanlıkları, obezite, kaygı ve depresyon belirtileri, sosyal izolasyon, fiziksel ağrılar ve hatta intihar düşüncelerinin daha sık görüldüğü yapılan çalışmalarda gösterilmektedir.
Çocuklarımızı problemli internet, teknoloji kullanımı ve bağımlılığından nasıl koruyabiliriz?
Çocuklarımızı problemli internet ve teknoloji kullanımından korumak için ekranla tanışmalarını mümkün olduğunca geciktirmek, tanıştıklarında sınırsız kullanıma izin vermemek ve yaşlarına uygun güvenli sınırlar belirlemek önemlidir. Ekran dışında çocukların işlevsellik gösterebildiği, kendilerini iyi hissettikleri, sosyal, akademik, sportif, müzikal veya sanatsal alanların var olması oldukça koruyucudur. Ayrıca ekran kullanım alışkanlıklarımızın çocuklarımız tarafından örnek alındığını unutmayarak onlara iyi birer model olmalıyız.
-
A:
Barbaros mahallesi, Karanfil sokak, Varyap Meridian Sitesi, İlbank karşısı, Villa 11, 34746 Ataşehir/İstanbul

Bültene Katıl
Haber almak için bültenimize kayıt olun
Çerez Politikası
Size daha iyi hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz. Sitemizi kullandığınız sürece Veri Politikamızı kabul etmektesiniz.